Una din cele mai mari temeri ale polonezilor este aceea că însăși existența Poloniei este în pericol, fiind amenințată de alte țări, conform unui sondaj recent.
Studiul realizat la sfârșitul lunii trecute de institutul de sondare IBRiS pentru Agenția de presă poloneză (PAP) arată că 63,3% dintre polonezi cred că existența Poloniei este amenințată de altă țară, ceea ce reprezintă o creștere cu 7,2 puncte procentuale mai mult decât anul trecut.
În cazul unui atac, 42,5% dintre polonezii chestionați au răspuns că ar încerca să se protejeze pe ei și pe rudele lor în zona în care locuiesc, ceea ce constituie o scădere cu 14,8 puncte procentuale față de anul trecut.
Totodată, conform studiului, dacă Polonia ar fi atacată, atunci 21,8% dintre polonezi s-ar oferi voluntari în formațiunile militare, paramilitare sau medicale, 21,3% ar fugi în străinătate, în timp ce 15,4% ar căuta refugiu în altă parte în Polonia. Anul trecut, 30,1% declaraseră că s-ar oferi voluntari în cazul unui război. Sondajul a constatat, de asemenea, că puțin peste jumătate dintre polonezi (50,6%) susțin alocarea de mai mulți bani pentru cheltuielile de apărare, chiar și în detrimentul unor domenii precum asistența medicală și programele sociale. În același timp, aproximativ 42% dintre cei chestionați se opun creșterii cheltuielilor militare.
Întrebați ce ar fi dispuși să sacrifice personal pentru a apăra Polonia, cei chestionați au răspuns astfel: 42,8% bani, 16,2% sănătatea, 14% propria viață, iar 2,3% propria viață și viața celor dragi. Cei care nu ar sacrifica nimic sunt în proporție de aproximativ 16%.
Legat de sacrificii, 73,5% dintre respondenți afirmă că ar trebui făcute investiții inclusiv în promovarea rezilienței prin stocarea de alimente și construirea de adăposturi, chiar dacă acest lucru ar însemna o creștere a prețurilor anumitor bunuri.
Amintim în acest context că Polonia a făcut față în ultimul an unei serii de acte de sabotaj, dezinformare și atacuri cibernetice despre care instituțiile poloneze de securitate afirmă că au fost efectuate la ordinul Moscovei.
Răspunsul la aceste acte de "război hibrid" a fost închiderea consulatului Rusiei din Poznań, anul trecut, și expulzarea diplomaților care lucrau acolo. Ministrul de Externe a anunțat luni că va închide, de asemenea, consulatul rus din Cracovia, drept răspuns la dovezile că Rusia se află în spatele unui incendiu care a distrus anul trecut cel mai mare centru comercial din Varșovia. Polonia a anunțat și că, împreună cu aliații săi din NATO, vă răspunde într-un "mod adecvat" la ceea ce a anunțat Moscova a fi exercițiile militare Zapad 2025, care ar urma să aibă loc în septembrie, pentru care se aduna trupe în Belarus. (sursa: Notes from Poland)