Călin Georgescu a călătorit în ianuarie 2016 la Moscova, conform unui document intrat în posesia RISE. Georgescu a plecat din Viena (acolo unde locuia la acea vreme cu familia) și a aterizat în capitala Rusiei (pe aeroportul Domodedovo) pe 25 ianuarie, de unde a plecat înapoi în Austria pe 27 ianuarie.
La vremea respectivă, Rusia era de doi ani sub sancțiuni internaționale pentru prima invazie militară în Ucraina și anexarea forțată a peninsulei Crimeea.
Informațiile cu vizita lui Georgescu la Moscova fac parte dintr-o scurgere de date ale punctelor de trecere ale frontierei din Rusia. Numărul de pașaport utilizat pentru călătoria din 2016 a aparținut lui Călin Georgescu și a fost valabil până în 2018.
În 2016, publicațiile apropiate regimului de la Kremlin îi făceau elogii politicianului care și-a exprimat admirația față de Vladimir Putin.
La câteva luni distanță de la călătoria în Moscova, publicația Sputnik Moldova anunța că doctorul Călin Georgescu va fi viitorul prim-ministru al României. Articolul a fost preluat rapid de o altă platformă media care susține agenda de la Moscova, Russia Today.
Articolul îl creiona pe Georgescu ca fiind un diplomat de talie mondială cum probabil România nu a mai avut în ultimul secol.
“Cunoscător în amănunt al doctrinelor politice și economice, dar și extrem de informat în privința trendurilor geopolitice, doctorul Georgescu, fără îndoială un strateg absolut, știe mai bine decât oricine încotro se îndreaptă lumea și dacă România are sau nu viitor”, scria Russia Today in 2016.
După două luni de la aceste articole, în august 2016 Călin Georgescu a publicat cartea „Cumpăna României”. Un volum care conținea proiectul de țară - Hrană, Apă, Energie - pe care politicianul de extremă dreapta l-a folosit în campania pentru alegerile prezidențiale din 2024.
Autorul a dedicat câteva pagini și Rusiei, țară despre care fostul candidat la prezidențiale a scris că nu este antioccidentală, dar antiglobalistă și deschisă către nou:
„Este o împrejurare fericită că atât poporul român, cât și cel rus se împărtășesc cu apa marelui fluviu al spiritualității creștin-ortodoxe, care va curge în veșnicie. Trebuie să știm de unde este bine să bem apa sfântă, aducătoare de liniște și pace, pentru a realiza construcții spirituale care dăinuiesc în timp.”
În 2014 Georgescu a confirmat că îl cunoaște pe Alexander Dughin, ideologul Kremlinului. Ulterior în 2024 Georgescu a dat detalii despre circumstanțele în care cei doi s-au întâlnit.
Am solicitat un punct de vedere din partea lui Călin Georgescu prin avocatul și soția acestuia, Cristela Georgescu.
L-am întrebat pe Călin Georgescu care a fost scopul vizitei din 2016 și dacă în cele două zile s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației de la Kremlin. Până la publicarea acestui text nu am primit un răspuns, mai arată Rise într-o postare pe pagina de sa Facebook. Sursa: Rise Project/Facebook
De asemenea, PODUL a evidențiat, de mai multe ori, declarațiile critice ale lui Georgescu despre Scutul de la Deveselu pe care îl considera „o rușine diplomatică”, repetând practic, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusească din Ucraina, un discurs anterior al lui Vladimir Putin: „Scutul Deveslu este o rușine diplomatică. Nu are nimic legat de apărare. Din contra, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, așa cum a fost prezentată de cei care au pupat ghiulul pe la diverse porți. Armata română astăzi ca apărare nu există. Noi am externalizat răspunderea, acțiunile și deciziile în securitatea națională. (…) Noi nu mai reprezentăm nimic pe plan extern. Zero O escrocherie. Nicio țară din blocul NATO în eventualitatea în care ar fi atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu-i va lua apărarea. Punct. Acest club este inexistent. Ca și UE”. Mai multe detalii AICI